IN EEN KIST LIGGEN IS NIKS VOOR MIJ

Gepubliceerd op 20 februari 2020 om 11:19

HENK WORDT NA ZIJN DOOD TENTOONGESTELD: 'IN EEN GRAF LIGGEN IS NIKS VOOR MIJ'

20.02.2020 | 14:04 UUR | EMMA POSMA

Body Worlds is de enige anatomietentoonstelling ter wereld die gebaseerd is op een donorprogramma. Henk Winters (73) is een van de duizenden mensen die zijn lichaam ter beschikking stelt voor plastinatie.

“Ik heb een gek leven geleid, ik wil ook een gek einde”, aldus Henk Winters tegen LINDA.nl

BODY WORLDS

Toen Henk dertien jaar geleden een bezoek bracht aan Body Worlds in de Amsterdamse Beurs van Berlage, was hij direct verkocht. “Ik vond de lichamen zo indrukwekkend, dat ik me na het zien van de tentoonstelling heb opgegeven voor Body Worlds van de Duitse anatoom Gunther von Hagens. Ik moet daar gewoon tussen staan. In een graf liggen is niks voor mij. Op deze manier leef ik nog een beetje voort en draag ik een steentje bij aan de wetenschap.”

Hoe ging het aanmelden in zijn werk?

“Dat ging veel eenvoudiger dan ik had gedacht. Ik heb de papieren die nodig waren ingevuld en opgestuurd naar Heidelberg. Vervolgens werd ik geaccepteerd als donateur. Drie jaar geleden ben ik afgereisd naar het voormalig Oost-Duitsland om te kijken wat er in het plastinarium met me gebeurt. Het enige wat nu nog moet gebeuren, is doodgaan. Maar dat zal niet lang meer duren. Ik heb uitgezaaide strottenhoofdkanker. De dokters geven me nog maar twee maanden.”

Wat wordt er precies met uw lichaam gedaan als u doodgaat?

Henk haalt een pasje uit zijn portemonnee. “Op dit pasje staat dat ik na mijn dood als de wiedeweerga naar Duitsland moet worden vervoerd. Daar wordt mijn lichaam in een la met chemicaliën gelegd en vervolgens hakken ze me in stukken. Verder is het totaal onbekend wat er met me gebeurt.”

Dus ook over de houding waarin u wordt tentoongesteld heeft u na uw dood niets meer te zeggen?

“Nee, ik wilde graag als voetballer gepositioneerd worden, maar bij aankomst ben ik geen Henk Winters meer, maar gewoon een nummer. Ik maak wel eens de grap ‘Kom me nog maar eens opzoeken op de Dam.’ Maar die opmerking slaat nergens op. Waar en hoe ik terechtkom weet ik niet. Ik laat het geheel over aan het instituut.”

Wordt u betaald om deel te nemen aan Body Worlds?

“Een deelname is geheel vrijwillig. Ik krijg er geen stuiver voor en dat vind ik prima. Wat moet ik met geld als ik dood ben?”

Wat vindt uw omgeving van deze toch wel bijzondere keuze?

“Vooral mijn familie vond mijn keuze in het begin wat moeilijker te accepteren. Maar uiteindelijk hebben ze het – op één zus na – allemaal toch geaccepteerd. Ik heb mijn zus gevraagd of ze er over op wil houden en de vrede wil bewaren, maar ze is gewoon nog niet zo ver. De buurt vindt het te gek. Body Worlds dan, want ze vinden het verschrikkelijk dat ik doodga. Daarom vieren we de komende tijd met elkaar het leven door middel van verschillende afscheidsborrels. Het leven heb ik immers met ontzettend veel plezier geleefd.”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.