CREMATIEMUZIEK: 5 EURO PER NUMMER

Gepubliceerd op 23 juli 2020 om 10:11

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra stuurt crematoria tegenwoordig een rekening voor de muziek die wordt gedraaid tijdens uitvaartbijeenkomsten. Dat heeft de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) bevestigd na een bericht in het AD.

Eerder liet Buma/Stemra de uitvaartsector met rust, omdat begrafenissen en crematies werden beschouwd als privéaangelegenheden. Maar de auteurswaakhond is daar toch op teruggekomen.

De hoogte van de extra kostenpost wordt bepaald op basis van de grootte van de crematie. Het gemiddelde bedrag dat uitvaartondernemers extra moeten gaan berekenen, is 5 euro. In Nederland vinden jaarlijks iets meer dan 100.000 crematies plaats. De nieuwe constructie geldt sinds 2020, maar de LVC betaalt met terugwerkende kracht ook nog een bedrag voor 2019.

Voor muziek tijdens begrafenissen hoeft overigens nog niet te worden betaald. Volgens de LVC wordt tijdens begrafenissen, die grotendeels in de buitenlucht plaatsvinden, maar zelden muziek gedraaid. Nummers die al jaren hoog in de Nederlandse uitvaart-top 20 staan, zijn Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, Waarheen waarvoor van Mieke Telkamp, Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato en Een trein naar niemandsland van Frans Bauer.

23 juli 2020, 11:27 uur bron ANP


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.