ROUWENDE MEDEWERKER LANGER VERLOF

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 22:56

CNV: geef rouwende werknemer langer verlof

09 juli 2020 05:45

Vakbond CNV wil dat er voor werknemers een flexibel opneembaar rouwverlof van twee weken komt, zonder dat er vakantiedagen moeten worden opgegeven. Op die manier moeten onder meer burn-outs worden voorkomen.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin heeft rouw "een enorme impact" op de werkvloer, zo zegt hij in het AD. "Miljoenen werkenden krijgen ermee te maken. Maar er is nog weinig voor hen geregeld. We vragen werkgevers hun rouwende medewerkers goed te ondersteunen om langdurige uitval te voorkomen."

Burn-out

Een op de tien werknemers krijgt een burn-out omdat die rouw met werk moet combineren, zo blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het CNV. Ruim 20 procent zegt daarbij te weinig steun van de werkgever te krijgen. 

Een kwart van de werknemers functioneert langere tijd niet goed. "Het krijgt te weinig aandacht", zegt Fortuin. "Veel werkgevers denken dat het stilzwijgend voorbijgaat, je hebt het er na een tijdje niet meer over." De CNV-voorzitter stelt dat de werknemersbond het thema bij cao-onderhandelingen voortaan zal aansnijden. 

Verlies kind of partner

Vooral het verliezen van een kind of partner heeft grote gevolgen, blijkt uit het onderzoek. Bijna driekwart van de mensen die dat meemaken kunnen langere tijd niet goed functioneren. 14 procent van de werknemers verliest zijn of haar baan. 

Als de dood om te rouwen

Jongeren en rouwen gaan niet vaak in één zin samen. Toch verschenen er eerder dit jaar al twee boeken over. Heeft het onderwerp voor jongeren een andere benadering nodig?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.