FUNERAL COMPOSER : NIEUWE VIDEO APP

Gepubliceerd op 23 september 2020 om 21:25

Per 1 december is er een nieuwe uitvaart foto-en videoapp op de markt die het mogelijk maakt kwalitatieve afscheidsvideo's te maken voor afscheidsplechtigheden en deze met 1 druk op de knop naar de uitvaartverzorger/locatie te sturen. Ontdek de voordelen van deze applicatie voor jezelf of jouw bedrijf.  Klik HIER voor de commercial op RTL4 en RTLZ afgelopen september.

Bezoek de website van Funeral Composer voor de implementatie van de applicatie in jouw onderneming 


Ondersteunend

Fragment(en) rapport Uitvaart van de Toekomst (2017) 

Memorable afscheidsplechtigheden

Een probleem voor Nederlandse uitvaartorganisaties is dat het merendeel van de Nederlanders (zeventig procent) niets heeft geregistreerd over hun uitvaartwens bij uitvaartorganisaties (Watkostdoodgaan.nl 2014). Daardoor zijn de kosten van het organiseren en produceren van uitvaarten relatief hoog. Volgens Amerikaans onderzoek (National Association of Funeral Directors 2015)[1] geeft het vooruitplannen van uitvaarten consumenten de mogelijkheid een memorabele uitvaartplechtigheid te organiseren. Een memorabele afscheidsplechtigheid kan volgens dit onderzoek helpen bij een betere rouwverwerking. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat volwassen Amerikanen steeds vaker bezig zijn met hun uitvaartwens en het vormgeven ervan min of meer hetzelfde benaderen als het vormgeven van een trouwerij. Dit doen zij enerzijds om, in het geval van overlijden, de emotionele en organisatorische druk bij nabestaanden weg te halen, anderzijds om financiële redenen. Een gedachte die ten grondslag ligt aan het onderzoek is dat consumenten in de toekomst vaker bezig willen zijn met hun uitvaartwens. Dit door een digitalisering in de uitvaartbranche en een introductie van experiences van A-merken in uitvaartprocessen. Er wordt gedacht dat deze ontwikkelingen kunnen zorgen voor meer gebruikersgemak en aantrekkelijke uitvaartbelevingen.

[1] http://nfda.org/media-center/trends-in-funeral-service.html (Geraadpleegd 29 september 2016)


Digitalisering

Volgens De Lange (2014) biedt digitalisering bijzondere kansen voor het heruitvinden van traditionele services, platforms en producten. Bestaande producten en diensten in de uitvaartbranche worden in dat geval vervangen door totaal nieuwe digitale kernproducten die zich ontwikkelen tot de standaard gebruikersvariant. Het hoogste niveau van een brand-utility is volgens De Lange het ontwikkelen van een digitaal kernproduct. Volgens hem is het kunnen ontwikkelen van digitale kernproducten de nieuwe vorm van marketing voor organisaties.

Over het algemeen denken uitvaartgerelateerde ondernemers dat toekomstige digitalisering vooral een impact zal hebben op het tonen van beeld en het ten gehore brengen van geluid in uitvaartprocessen. Er wordt gezegd dat ze ervaren dat er steeds meer videodocumenten voorkomen in uitvaartprocessen. Een tegengeluid komt van uitvaartondernemers die aangeven dat er wel degelijk meer persoonlijk digitaal materiaal is maar dat de toegang tot die documenten steeds moeilijker wordt na het overlijden van een persoon. Zij hebben het over het feit dat consumenten overal wachtwoorden op zetten. Zij geven aan het idee te hebben dat het merendeel van de uitvaartorganisaties dit aspect van digitalisering tot nu toe totaal heeft genegeerd.


Brand-Utility

Een brand-utility is volgens De Lange (2014) een additioneel product dat organisaties aan kunnen bieden om klanten te helpen in diverse fases van het koopproces. Een merk dat klanten helpt (inzien), zorgt voor meer likeability, zo stelt De Lange. Bovendien verbeteren brand-utilities de customer journey. Een customer journey is het proces wat klanten doormaken alvorens het doen van een aankoop. Een goed georganiseerde customer journey resulteert in loyale en tevreden klanten (Kazmaier, Oberholzer en Eichholzer, 2014).

Symbolische Utility

Melewar en Karaosmanoglu (2008) stellen dat brand-utilities een negatieve impact op de identiteit van een organisatie kunnen hebben. Volgens deze auteurs is het belangrijk niet alleen functionele maar ook symbolische brand-utilities te onderhouden. Brand-utilities moeten volgens hen niet alleen nuttig en functioneel zijn maar ook interessant zijn en een symbolische waarde claimen. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van symbolische content op social media die in het verlengde liggen van de visie van een organisatie. Brand-utilities moeten volgens deze auteurs kunnen resulteren in relaties tussen consumenten onderling en met organisaties en merken.


 Brand-Utility in de uitvaartsector

Er worden een aantal brand-utility mogelijkheden beschreven die relevant kunnen zijn voor de uitvaartbranche. Om tot deze mogelijkheden te komen, is er onderzocht in welke fases van uitvaartprocessen digitale kernproducten een rol spelen of kunnen gaan spelen.

Voorbeelden van brand-utility mogelijkheden in uitvaartprocessen zijn;

  • Algemene shopping-applicatie: Er bestaan vooralsnog geen digitale shopping-applicaties voor consumenten. Er kan een applicatie worden ontwikkeld die als centrale bron kan gelden voor consumenten om zich te oriënteren, te informeren en producten aan te kopen.
  • Productspecifieke shopping-applicaties: digitale applicaties die helpen bij het kiezen en winkelen van specifieke onderdelen in uitvaartprocessen. Deze kunnen helpen bij het kiezen van uitvaartondernemers, kleding, catering, vervoer, locaties, sprekers en muziek. Dit kunnen applicaties zijn met daarin adviesfuncties van personal shoppers en automatische seizoensupdates.
  • Educatieve augmented applicaties:augmented reality applicaties die kunnen helpen bij het in elkaar zetten van doe-het-zelf producten of applicaties die meer informatie geven over locaties, objecten of mensen. Augmented reality is een informatieve fictieve laag over de werkelijkheid die zichtbaar is via een scherm.
  • Digitaal experience-environment: een digitale omgeving die voor, tijdens en na uitvaarten een rol kan spelen. In een dergelijke omgeving kunnen consumenten verschillende thrills (escapisme) ervaren, dingen leren (educatieve experiences) en producten aankopen.

Visie van funeraire ondernemers op digitalisering

Ondernemers in de uitvaartbranche in NL  zien het voor zich hoe consumenten via een applicatie door uitvaartverzorgers kunnen ‘swipen’, door uitvaartproducten kunnen scrollen winkelen en via social media platforms hun voorkeuren kunnen vastleggen. Er wordt door ondernemers aangehaald dat er gevaren zitten aan een introductie van dergelijke applicaties. Zij komen op het feit dat uitvaartorganisaties met grote budgetten de eerste plaatsen in zoekmachines in de applicaties kunnen opkopen terwijl dergelijke applicaties juist zouden moeten zorgen voor zichtbaarheid van kleine organisaties en hun producten. Uiteindelijk wordt er gedacht dat dit te vermijden valt door consumenten heel specifiek te laten zoeken en heel specifiek aan te bieden. Ondernemers denken dat het niet realistisch is dat de producten van de drie grote NL uitvaartverzekeraars en eventuele andere grote merken in de toekomst naast de producten van kleine aanbieders worden aangeboden. Er bestaat een tweedeling in meningen. Men zegt dat het bovenaan plaatsen van grote merken en organisaties voordelen heeft voor de herkenbaarheid en het wekken van vertrouwen bij consumenten. Zij zeggen dat consumenten die alternatieven zoeken vanzelf buiten deze merken zullen zoeken. Anderen nemen de stelling aan dat kleine organisaties met hun producten nooit kunnen concurreren met grote uitvaartmerken of A-merken. Zij geven daarbij aan dat ook deze merken visionairs zullen aantrekken die de markt zullen willen veranderen op grond van noodzaak.


Masterclasses & werksessies

Wil je alles weten over de uitvaart van de toekomst en hoe jouw onderneming hierin kan floreren? Boek een masterclass, werksessie,  training of een lezing van deathfluencer Marieke van der Weiden MA

Voorbeeld product

€ 29,95

Voorbeeld product

€ 29,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.